Telefongyár - Képtár - Irodalmi színpad
Telefongyár
bkozepIRODALMI SZÍNPAD

A munkahelyi színjátszásnak régóta hagyományai voltak a gyárban. Az ötvenes évek egy-két előadásáról is maradtak fenn fényképek.

Róluk nem sokmindent tudunk. Két 1954-es fénykép került elő. Az egyiken a 22 fős Színjátszó csoport egyik előadása, a másikon a 8 fős táncegyüttes látható. Ezen kívül a gyárnak ezidőtájt 8 fős Csasztuska Brigádja is működött.

A 70-es évek végén alakult Irodalmi Színpad fiatal társasága  a 80-as évek közepéig több előadást dolgozott ki. A társaságot Tóth Judit vezette. A Színpad "házi szerzője" Várkonyi Miklós volt. Prózai és zenés darabok egyaránt szerepeltek a repertoárban.
A társulatban többen aktívan zenéltek, így a zenés darabok színvonalas előadása sem okozott gondot.


Néhány darabcím ebből a korszakból:

35 éves vagyok
(A Vígszínházi 30 éves vagyok előadás /Presser-Adamis/ öt évvel későbbi, kicsit rövidített adaptációja)

A darabban elhangzott dalok címe:
A csend
Altatódal felnőtteknek (Holnap jön egy villamos)
Hány cédula az élet
Hány cédulát írtál?
Hazudj valami szépet!
Kenyérdal
Kicsi ember video
Mi is leszünk szenilisek
Születésnapodra
A darabot 1980-ban - az addig szokásos ünnepségi formákat felborítva -  a gyár központi ünnepségén adta elő a  társaság.


Vadnyugati szüret
Szerző: Várkonyi Miklós. Rendező: Tóth Judit.

A vidám zenés darab az vadnyugat hőskorába vitte el a nézőket. Magyarok egy kis csoportja azon kesergett, hogy az otthoni jófajta borokat a messze nyugaton nem ismerik, s a Saloon kicsapongó korcsmárosa nem is tudja, mi fán terem ez a nedü. A whiskyhez szokott környezetbe a hittérítő és a helybéli madám, valamint a sheriff akciói is hozzájárultak a káoszhoz. A hangulaton a Mexikóból szerződtetett dizőz és a kocsmáros féltékeny feleségének szerepeltetése is tovább javított.
A fenti képek két előadáson készültek.
Nem anekdóta: A kulturteremben nagy közönség előtt tartott előadás egy részében a korcsmáros a pultról levett egy üveget és néhány pohár társaságában az első sorokban ülőket is megkínálta a kellék whiskyvel. Azt a nézők nem vették észre, hogy nem ugyanaz az üveg volt, amiből az előadás szereplői kapták a "szeszt", hanem ez valódi kisüsti pálinkát rejt magában. Volt kis csodálkozás, de repetát a nézők sem kaptak.
Az előadás használt szövegkönyve ide kattintva olvasható.

BORCSA ESKÜVŐJE

Népies vidám darab.


"HAKNIK"

Az Irodalmi Színpad színjátszói szívesen besegítettek egy-egy kollektíva, vagy a vállalat rendezvényein. Több ünnepségen ők adták elő a szavalatokat és nem utolsó sorban vidám gyáregységi vagy főosztályi bálokon is szerepeltek.
Egy ilyen rögtönzött fellépésen készültek az alábbi képek. A KSZGY-bálon az "Ohh, apám, megölt Jimmy Joe" filmforgatást parodizáló jelenetet adták elő - helybéli amatőrök közreműködésével.


Az Ifjúsági Klubban is több alkalommal lépett fel a társaság, illetve annak egy része, különböző alkalmakkor. Egy ilyen előadáson készült az alábbi kép.