Telefongyár - Gyártörténet - Grafikus
Telefongyár
kkozepSCHWOTT LAJOS
(Budapest, 1907. – Budapest, 1987.)
Grafikus, karikaturista.

Érettségi után mint gyári munkás helyezkedett el. Szőnyi István szabadiskolájában folytatta tanulmányait. 1923-ban az Új Századok című tudományos lapban kezdett el karikatúrát rajzolni, majd a Szabad Művészet, a Kis Újság, a Színház című újságoknak. A Ludas Matyi vicclapnak (1945-től 1987-ig) egyik alapító tagja volt, kezdetben munkája mellett rajzolt. Karikatúrái megjelentek az Új Magyarország, Film Színház Muzsika Vidám-oldal sorozatában Igaz Szó, Szabad Nép, Élet és Irodalom, Magyar Ifjúság, Csúzli lapokban. A Ludas Matyi különkiadásaiban is helyet kaptak rajzai: Rajzzal a Föld körül., Ludas Matyi Magazin, Nyári örömök, Nyári Kis Ludas, Őszi Kis Ludas. Alkalmi MÚOSZ-kiadványok: Zsákbamacska, Tollasbál, Plajbász és Paróka is foglalkoztatták.
1949-től a Magyar Képzőművészek Szövetsége, 1952-től a Művészeti Alap alapító tagja volt.

1945-ben az ő szerkesztésében jelent meg a Telefonújság első száma.
Később a gyártörténeti kiállítás és a gyűjtemény létrehozása is az ő áldozatos munkájának volt a gyümölcse.


Schwott Lajos első alkotásai az Izabella utcai felsőkereskedelmi iskola tanulójaként jelentek meg nyomtatásban. Az Új Századok című diákfolyóirat melynek szerkesztője Halassy Károly gyorsírótanár volt, aki több éves szünet után 1925-ben indította újra a fiatal, középiskolás írók, költők és grafikusok munkáinak helyet adó kőnyomatos, „házilag" előállított újságot. A kereskedelmi iskola diákjai közül először Schwott Lajos, majd Glatter Miklós, később pedig osztálytársuk és barátjuk, Rosner Imre csatlakozott a lap szerkesztőségéhez, és vett részt a Halassy lakásán tartott szerkesztőségi összejöveteleken.
A jobboldali fényképen az Izabella utcai felsőkereskedelmi iskola ( az iskola ezidő tájt vette fel Báró Wesselényi Miklós nevét ) labdarúgócsapata látható az 1920-as évek közepén.Az első sor közepén ülő kapus Schwott Lajos. A második sorban baloldalon Glatter Miklós. Ő nem sokkal később már Radnóti Miklós néven vált ismertté.

Alább néhány Schwott karikatúrát mutatunk be, melyek a Lúdas Matyi újságban és évkönyvekben jelentek meg.
 

A következő pár dedikált karikatúra Schwott Lajos személyes ajándéka volt Söléd Tibornénak, akitől a képeket kaptuk közlésre.


Még egy személyes ajándék. Ez Berda József számára készült.


Egy aukciós ház ajálatai között is megtalálható néhány Schwott karikatúra (2013)


Néhány karikatúra, amit az internet különböző zugaiban lehetett fellelni:A Telefonújság 1970-es szilveszteri számában jelent meg ez az egész oldalas karikatúra.


Lajos bácsi néhány karikatúrája, melyek a Telefonújságban jelentek meg 1977 és 1979 között